Tuesday, January 11, 2011

Dewan Makan KesayanganKu

Assalamualaikum


apa kaba semua...lama dah datuk x post...


so hari ini datuk nak cerita pasal something yang sangat penting dalam kehidupan..yakni makanan..hehehe...tapi post nie tntang pa yang datuk makan zaman skolah dulu lah..hahha.. dalam post nie datuk nak ceritakan antara makanan-makan kegemaran datuk kat zaman sekolah...especially yang diserve oleh makcik2 dewan makan..love u guys...i mean makcik2 dewan makan lah..bnyak berjasa tau diorang...





dah decorate dah...
So mari mula..untuk pengetahuan smua..pelajar sainsku akan makan 5 kali sehari..lebih kurang...tambah tolak mee sedapp datuk or nasi lemak abg syafiee...makan pagi pukul 6.00-6.30...rehat 10.00..then makan tengah hari 12.50-1.20..makan malam...6.00-6.30...then terakhir skali yang official pukul 10.00-10.30....makan bnyak kan..heheh..tapi seriously berat badan datuk maintain je dulu..mybe sbb bnyak sports kot n buat SPM add m3...




nie menu skrang..
walaupun datuk n the geng makan bnyak tapi kmi just perlu byar rm1..manyak murah kan..hahha..sbb makan diaorng memang terbaikk..so lepas nie datuk akan list kan..antara makanan2 yang toplist student2...


1. Nasi Lemak..
Nasi lemak nie antara yang paling feymes lah..lain dari yang lain..kalu seingat datuk..kebiasaan nya makan nasi lemak hari Jumaat..n telur unutk nasi lemak nie kena pecah sndiri...then disebabkan perkara ini. datuk n the geng buat game lah sblum makan..mesti rakan2 datuk akan teringat balik..yakni game Telur sapa paling hebat n paling keras..(damn rasa macam nak nangis lah teringat balik)..so smua kan coba untuk memecahkan telur orng yang sama meja lah...nie memang telah jadi tradisi setiap kali makan lepas baca doa makan..memang best lah kalu dapat pecah kan telur orng..sbb tue kmi akan pilih telur terbaik..kalu dah pecah smua baru kami ramai2 makan..n paling best tntang nasi lemak nie adalah pada satu hari jumaat..en. Nazri mungkin ingat kot..masa tue, datuk n kawan2 lambat datng..so hari tu menu pagi ialah nasi lemak..so pagi tue sbb datng lambat sambal dah habis..so makcik2 terpaksa wat plan B..and the best ever actually..sambal kami telah ditukar ngan sambal+sardin+telur..discrambled menjadi satu...wah..TErBaik lah...so start dari hari tue kmi suka datng lewat tuk makan..hahaha..n biasanya..datuk n geng akan keluar dewan lewat ckit kalu makan nasi lemak..sbb kalu ada lebih, boleh top-up..hahha..one of my favorite..


2.AYAM GORENG..
Kebiasaannya makan ayam goreng hari selasa..sbb tue stiap hari slasa kena balik awal dari riadah..sbb kalu balik lewat nanti xsmpat nak makan. Bgi yang duduk kat rumah mybe boleh makan ayam goreng hampir setiap hari tapi kalu kat asrama susah lah..hehhe..sbb tue lah kalau makan ayam goreng konfirm penuh dewan makan..kalu zaman datuk f1 dulu, budak2 rapat ngan cikgu Narawi..die nie timbalan pengetua 1 merangkap warden blok budak f1 masa tue..so budak2 tahu yang cikgu nie xmakan ayam..so kami smua harap2 kalau time deawan makan ayam goreng, harap yang c Narawi yang jdi warden bertugas..sbb die akan bgi budak2 yang duduk berdekatan meja warden..so sapa lucky leh makan dua ketul ayam goreng..n one more thing about ayam goreng..ada sorang kawan datuk, gigi patah waktu makan..kalu xsilap datuk patah tue parmenent..lebih dari sorng kot kalu xsilap..haha..


3.Aiskrim Mayhua
Ada ke kat dunia nie xska makan ice cream..xde kot..the same with me  back in skool..memang best makan ice cream waktu panas2 lah...memang laku lah ice cream..budak yang xda mood nak makan pun, dngar ada ice cream trus berlari2 ke dewan makan..haha...sbb ketagih sangat ngan ice cream ada lak budak2 sangup pecah masuk dewan makan n curi ice cream..sapa2 berkenaan cpat2 tobat..sbnranya nye datuk malas nak tulis panjang2 pasal ice cream May hua..sbb issue nie sensitif..so smpai sini jelah untuk may hua.


4. Ikan Jaket.
Ikan paling special..serius li...kalu g sluruh pasar memang xjumpa ikan nie kat pasaran..datuk slalu gak tanye ngan budak2 sbp(skolah Berasrama Penuh) yang lain, diorng pun makan ikan nie..so datuk pun buat conclusion yang ikan jaket nie adalah sejenis spesies ikan yang telah di ubah genetic(GMP)..ikan nie telah  di ubah genetic nya supaya sesiapa yang memakan nya akan dapat memaksimumkan pengunaan neutron di dalam otak yang menyebabkan ssrong tu jadi lebih bijak..so demi menjaga keexclusifan pelajar2 SBP, ikan nie hanya boleh didapati di dewan2 makan skolah berasrama penuh sahaja(my damn own info). ikan nie dikenali sbgai ikan jaket sbb ikan nie pakai jaket..zara lagi tue..huk2..meamng susah lah nak makan ikan nie..tapi makan je..kalu xmkan nanti x 1A add M3..trus kena marah P Lim..hehehe..


5. Air Teh 
One of the best bgi datuk alh..especially lepas blik prep malam kan, minum air nie, hilang rasa tension,haus, mengantuk etc.rasa nya lain berbanding air teh yang datuk pernah rasa sblum nie..sperti diletak extacy..sbb lepas minum nak lagi..huhu..


Bnyak lagi kot..nama pun datuk, so bnyak lupa lah..hahha..tapi sbnarnya bnyak pengalaman kan dewan makan nie..pernah skali datuk, 1st time makan telur masin...then datuk tambah kicap masin kat telur masin tue..mana x muka makcik dewan makan cam pelik..hahaha..


Untuk pengetahuan smua, budak sainsku kalu kat dewan makan boleh evolved jadi werewolf..cam jacob dalam twilight, tpi kami lagi hensem lah..haha..nak tahu camne..hehe..kat dewan makan datuk, smua makan dalam tray besi..so thanks to mr Gravity, kdang2 tray nie akan terjatuh dgan sengaja or xsngaja..then tba2 dewan akan senyap slama satu saat(sbb tgh tarik nafas) then smua akan wat bunyi cam sergala jadian..serius best.hahah..nie munjukkan kami satu hati..xkira junior or snior..haha..datuk terbawa2 tau sikap nie.hahah..kalu ada bnda jatuh je, adalah buat bunyi tue skrang..tapi slow je lah..hahah


skrang kalu xsilap, makanan dah di catu..i mean brapa gram nasi...haha..kmi dulu mana ada..kalu yang kuat makan tue..memang penuh lah tray..mcam datuk..eheheh..memang rindu lah kat dewan makan..sbb stau makan free..5 kali shari..hehe..skrang shari almost Rm10 shari..wah...dulu  xpernha lapar kat skolah,,tapi dah masuk U, sbb nak enjoy hujung minggu so kena lah bajet2 hari2 biasa..sbb tue kat sesiapa yang makan free kat SBP tue, bersyukurlah k..


Datuk xtahu nak tulis apa dah..sbb dah kul 2.44pgi nie..hehe..otak dah tepu..so nanti kalu datuk ingat papa blik datuk tulis lah nanti k...enjoy ur meals..




Breakfast like a king, lunch like a ordinary man, dinner like poor man

6 comments:

  1. Jgn lupak aek mati rasa kari pok. haha

    ReplyDelete
  2. nasi lemak dwn mkn nyaman doe....
    y patah gigi ya ku igt sapa..
    y ku tauk batch kta 2 kali prkara tok brlaku...
    time f1 ada...
    time f4 pn ada..
    nasib bait bkn org y sma..

    ReplyDelete
  3. hahahaha.... gg patah??? terasa juak aku oi... hahaa

    ReplyDelete
  4. lupak kau mee tali kasut li...hahaha..nyaman mee yaa

    ReplyDelete
  5. aok oww..lupak ku ngan mee tali kasut ya...terbaik ya....apa gik oww..aku lupak2 ingat lah..

    ReplyDelete
  6. Bhahaha,lalu ingat dewan makan..eh,mek pernah mkn rah sia koh sebab ada event apa rah skolah takorg owh..mun sik silap tahun 2001 gya..puteri islam pn event bah :P

    ReplyDelete